Herstellen van het watersysteem van het Youth Centre in Chiang Rai

In Chiang Rai vinden verschillende activiteiten plaats, zoals het Good Life Centre en het Youth Centre. Eind vorig jaar zorgende we voor herstellingen aan de afwatering, maar ook het drinkwatersysteem zelf was aan dringende verniewing toe.

In maart kregen we een gedocumenteerde projectomschrijving: reeds “enige tijd” lekken de 5 watertanks. Door Covid-19 werd een grondige herstelling op de lange baan geschoven, maar het ‘oplappen’ door aan de zijkant van de tanks nieuwe lijm te smeren zet geen zoden meer aan de dijk. Een volledige renovatie van tanks die al ruim 20 jaar in gebruik zijn kon niet langer uitgesteld worden.

Naast waterstockage, wordt het water in de tanks ook gefilterd: in 2015 was dit het eerste project dat we in Chian Rai financierden. Het opgepompte grondwater wordt hier gefilterd om te gebruiken als drinkwater, om te koken en om te wassen.

Tijdens de zomervakantie in april konden ze de 5 tanks, het filtersysteem en de pomp laten vervangen. Bij de start van het nieuwe schooljaar in mei,  waren de werken klaar en  was er zuiver water voor iedereen, want in droge periodes komen ook de buurtbewoners hier hun drinkwater halen.

Hiernaast: de situatie voor de herstelling.

Hieronder: 5 mannen hebben 5 dagen gewerkt aan het leegpompen, herstellen van binnenuit, vervangen van de filtersubstraten en herstellen van de pomp.

Misschien kunnen ze er nu een “Chateau Staf” van maken, want dit project van ruim 50 000 Thai Bath (ongeveer 1450 euro), kan alvast volledig betaald worden door de verkoop van zijn schilderijen in Expo 38 in Hoogstraten.