Officieel waren er in Thailand tot nu toe 3523  positieve gevallen waarvan er 58 zijn overleden. De lock down is ingegaan  half maart en de eerste versoepelingen kwamen  er op 3 mei. Het schooljaar start normaal op 2 mei, maar de opening werd uitgesteld tot 1 juli.

Er gelden nog strenge veiligheidsvoorschriften, de avondklok blijft van kracht tussen 22.00 en 5.00 u. Toeristen zijn nog steeds niet welkom, wat ook voor onze projecten een ramp is. Pas eind oktober mogen  toeristen uit veilige landen Thailand bezoeken mits ze eerst 14 dagen in quarantaine verblijven.

Bangkok, Nong Khai en Chiang Rai

In de projecten van Bangkok, Chiang Rai en Nong Kai kunnen vrouwen opnieuw naar het naaiatelier , maar er  zijn geen nieuwe bestellingen, geen verkopen in hotellobby’s, geen vooruitzichten en dus ook geen mogelijkheid om hun een loon te betalen.

Pattaya

Voor het project in Pattaya is de situatie  helemaal hopeloos, hier overleven de mensen hoofdzakelijk dank zij de toeristen. Voor de vrouwen die werkzaam zijn in de bars en massagesalons is er voorlopig geen toekomst, het centrum probeert vrouwen te motiveren om toch nog een opleiding te volgen.

Het cursusgeld, hoe minimaal ook, kan door de vrouwen niet meer betaald worden, de 6 Thaise lesgeefsters, die samen met de 2 zusters de staf vormen proberen zoveel mogelijk terug op te starten met de massageklas en het kapsalon. Er zijn geen vrijwilligers meer om  taalcursussen en workshops te geven.

Chiang Mai

Het Wildflower home in Chiang Mai  heeft de poort van het centrum gesloten in maart, al wie in het centrum woont kon daar veilig binnen blijven. Gelukkig hebben ze dank zij de ondertussen goed opbrengende groentetuin, de viskwekerij, de kippen- en varkensfokkerij - voldoende gezonde voeding. Probleem is wel dat ze met de oogsten niet naar de markt konden, dus geen inkomsten hadden.

Met hun 2 naaimachines zijn ze gestart met het maken van mondmaskers die ze eerst  uitdeelden aan de dorpsbewoners, nadien verkochten. Ook wij verkopen deze mondmaskers nu!