Staf Ghysebrechts stelt tentoon in 'Expo 38' ten voordele van het Good Life project in Chiang Rai

Staf Ghysebrechts

Staf Ghysebrechts, reeds jarenlang lid van onze vzw, heeft een passie voor schilderen.

Hij vertegenwoordigt onze vzw ook in de GROS Brecht en op die manier steunt de gemeente Brecht al verschillende jaren het Good Life project in Chiang Rai van onze vzw. 

Op vrijdag 29 april, zaterdag 30 april en zondag 1 mei 2022 stelt hij tentoon in ‘Expo 38’ in het Begijnhof 38 te 2320 Hoogstraten en de volledige opbrengst van de verkoop van werken is ten voordele van dit project.

Staf Ghysebrechts en de vzw Vriendenkring Fatima Center kijken er naar uit u te begroeten in ‘Expo 38’ van 29 april tot 1 mei in Hoogstraten.

Good Life project in Chiang Rai

Dit project startte in 1993 met een opvang van meisjes uit de bergdorpen die men uit de handen van mensenhandelaars wil houden.

Er wordt onderwijs gegeven in een internaat en ze focussen vooral op modules gezondheid en hygiëne, rechten en plichten, opvoeding, ouderenzorg, biologische landbouwmethoden en etnisch naaiwerk.

In 2005 startte het naaiatelier ‘Good Life’ om ook de moeders van de meisjes de kans te geven iets bij te verdienen om de armoedespiraal te doorbreken door thuis hun typische etnische patronen te borduren. Alleenstaande vrouwen uit de omgeving werden tewerkgesteld in dit atelier dat aan de school verbonden is.

Een deel van de inkomsten uit verkoop dient om het internaat financieel te ondersteunen. Daarnaast hebben ze de laatste 5 jaar hard gewerkt aan een groente-fruittuin en een bakkerij om in hun eigen voeding te voorzien en overschotten op de markt te verkopen.

"Door deze tentoonstelling hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan een meer menswaardiger bestaan aan die vrouwen en waarbij het Centrum hopelijk meer onafhankelijk wordt van externe hulp en  dat blijft uiteindelijk de bedoeling."

Over Staf Ghysebrechts en zijn werk

Staf Ghysebrechts (St-Job-in-‘t-Goor (Brecht)) had reeds de eerste schilderopleiding van zijn vader en van EH. Tegenbos in het Klein Seminarie van Hoogstraten. In zijn verdere studie in het St. Lucas-instituut te Brussel als bouwkundig tekenaar had hij opleiding in perspectief, schaduwleer, aquarel en gouache, hetgeen hij verder toepaste bij de verscheidene architectenbureaus waar hij werkte, en waar hij perspectieven in kleur afleverde.

De laatste 23 jaar is hij intensief bezig geweest met vervolmaking in aquarel, inkt, gouache, acryl en olieverf dmv opleidingen in:

  • Academie Pigment te Kalmthout, (5 jaar van 1999 tot 2004)
  • Verscheidene kunstkringen oa in  Gooreind, Brecht, Brasschaat
  • Academie IKO te Hoogstraten. ( 5 jaar van 2004 tot 2009)

Sinds 2009 werkt hij in het groepsatelier ‘MeerKunst’, Meerdorp 42, MEER.

Staf stelt regelmatig tentoon, onder andere:

  • Groepstentoonstelling MeerKunst (in Meer) in 2010- 2012 – 2014 – 2016- 2018 en dit jaar 2022.
  • Groepstentoonstelling te Ettenleur (NL) in 2016 -2017
  • Groepstentoonstelling in het Raadhuis van Meerle in 2016
  • Solotentoonstelling in gemeentelijke galerij Kloosterkapel te Brecht in 2013 en in 2017

En in 2022 in Galerie ‘Expo 38’, Begijnhof 38 te Hoogstraten.

De tentoongestelde werken zijn zowel in Aquarel en Gouache als in Acryl en Olieverf op linnendoek en zijn “Hedendaags Figuratief”. Deze bestaan vooral uit spiegelende beelden in water of glazen(winkel)panelen die het omgevende leven vastleggen d.m.v. de verschillende zichten vóór en achter de ruiten en eveneens de weerspiegeling van de overkant van gebouwen ed. Dit geeft verscheidene zichten door mekaar wat een boeiend gegeven wordt.

Wat te doen in Hoogstraten na een bezoek aan Expo38

De schilderijen van Staf zijn zeker de moeite waard om naar Hoogstraten af te zakken. Maar na een bezoek aan Expo38, kunt u er ook een daguitstap van maken: de gemeente Hoogstraten heeft heel wat te bieden!

Kom vrijblijvend Staf’s werk bewonderen en wandel zeker rond in het Begijnhof en/of bezoek het museum. Daarnaast zijn er ook 2 wandelingen (beide 5,5 km): de meer klassieke ‘stadswandeling‘ en de ‘nutteloze bordenwandeling‘. En voor de kleinsten is er Den Rooy en Smisselsbergen met het ‘kortebeentjespad‘. Informatie en meer inspiratie vind je op de website van de gemeente Hoogstraten.

Op die website vindt u ook de details over alle eetgelegenheden voor grote en kleine hongerstillers, en over de 2 parkings waar lang parkeren mogelijk is.