Nieuws uit het Wildflower Home in Chiang Mai

Chiang Mai

In Chiang Mai leven ongeveer 500 000 mensen die behoren tot de etnische minderheden in Thailand. Het zijn bergstammen van Hmong, Akha, Karen en Lisu die in zeer primitieve dorpen wonen in de heuvels rond de stad. Er heerst zware armoede, kinderen worden er thuis geboren en nooit geregistreerd. Wie geen geboortebewijs heeft kan niet rekenen op medische zorgen of onderwijs. Werkgelegenheid is er amper, veel mannen maar ook vrouwen en kinderen zijn er drugkoerier en worden zo ook gebruikers.

De dorpen geven een troosteloze indruk, meisjes moeten al heel jong mee instaan voor de bewerking van de kleine veldjes, het huishouden en de zorg voor jongere broertjes en zusjes. Naar school gaan is voor meisjes meestal tot 8 of 10 jaar. Dikwijls worden ze op 12-jarige leeftijd al verhuurd aan rijke families om zo hun eigen familie mee te onderhouden. Komen ze zwanger terug dan worden ze uitgehuwelijkt, vaak aan mannen met een drug en/of alcoholprobleem.

Wildflower Home

Het Wildflower Home biedt een veilig onderdak aan deze vrouwen die slachtoffer zijn van fysisch en psychisch geweld. Het is een doelgroep die wordt geconfronteerd met vele vormen van discriminatie : ze zijn vrouw, arm, gestigmatiseerd omwille van hun zwangerschap en gemarginaliseerd door hun afkomst. Het centrum geeft hen ondersteuning tijdens een zeer kwetsbare periode in hun leven en biedt hen in een eerste fase, medische en psychische begeleiding aan en vooral de opvang door lotgenoten.

Er worden elke dag in de voor- en namiddag sessies van één uur gegeven rond opvoeding, hygiëne, gezonde voeding, duurzame landbouw, financieel beheer, zelfstandig ondernemen. Maar ook taallessen Thai en Engels. Sommige vrouwen zijn volledig analfabeet en krijgen extra lessen om te leren lezen en schrijven.

Alle huishoudelijke taken, zoals koken, wassen, babysit, werken op het veld of in de stallen, verkopen op de markt, worden via een beurtrol door iedereen gedaan. Alle vrouwen weten hoe ze aan biologische landbouw moeten doen. Ze leren composteren, teelten beschermen door de juiste combinaties te planten en planten op te kweken uit zaad van hun eigen planten. Ze leren houtskool maken en koken op gesloten kacheltjes i.p.v. op open houtvuren. Ze maken eigen zeep- en schoonmaakmiddelen zonder toegevoegde chemicaliën op basiss van kruiden uit eigen tuin.

Vrouwen ontdekken waar ze echt goed in zijn en bepalen zo hoe ze verder in hun levensonderhoud willen voorzien. Na drie jaar hebben bijna alle vrouwen een baan gevonden of zijn ze teruggekeerd naar hun dorp om daar te starten met een eigen kwekerij. Ze worden opgevolgd en komen regelmatig terug samen om elkaar steun te geven. Tot nu toe zijn ze goed in staat om te zorgen voor zichzelf en hun kinderen die ze allemaal naar school sturen. Ze zijn een aanspreekpunt voor vrouwen in hun omgeving, die ze met raad en daad bijstaan.

Wildflower home: zo was het vroeger

De voorbije jaren

In die 7 jaar dat we het centrum volgen zagen we een ware metamorfose van de omgeving. De uitgedroogde bananenplanten, de schaarse groenten, de povere behuizing van de vrouwen, het is allemaal verdwenen.

Een goed renderende bio groenten tuin, met serres voor de delicate kweek van spitskool en broccoli, met goed dragende mango en bananenbomen. Extra inkomen komt uit de kweek van paddenstoelen, vis, eenden en kippen. De helft van de groenten en fruit opbrengst wordt in eigen huis verbruikt, de rest wordt verkocht op de lokale marktjes.

Er is een nieuwe woning met 12 kamers waar 24 vrouwen met hun kinderen kunnen slapen. Het centrum heeft een eigen crèche en kleuterschool met Montesori onderwijs. Grotere kinderen gaan naar de plaatselijke lagere school.

Wildflower home: zo is het nu

De impact van Covid

Gedurende de lock down van maart tot juni ging de poort van het centrum toe, geen verkoop meer mogelijk op de markten, geen vrijwilligers meer die workshops komen geven, geen toeristen die hun producten in de plaatselijke hotels kopen, geen scholen die een weekje komen meehelpen. Van hun overschotten maakten ze voedselpakketten om een 80-tal gezinnen zonder inkomen wat vooruit te helpen. Door het wegvallen van de eigen inkomsten moest alle reserve aangesproken worden om basisvoedsel zoals rijst en noedels aan te kopen en medicijnen. Gelukkig hebben ze 2 vrouwen in zeer precaire situatie mogen opnemen, mits die in quarantaine gehouden werden.

Ondertussen gaat de ene lock down over in de andere: provincies krijgen kleurcodes op basis waarvan strengere maatregelen mogelijk zijn. De vaccinatie is er amper gestart.

De huidige keuken

Nood aan een nieuwe keuken

In de tuin telen ze spitskool, broccoli en speciale Thaise groenten die in verfijnde schotels kunnen gebruikt worden.  Zelf hebben zij hiervoor niet de kennis of uitrusting om deze gerechten te bereiden.

Eén van hun trouwe Thaise vrijwilligsters, gehuwd met een Canadees en een gekende kokkin voor het organiseren van banketten, wil via workshops de traditionele gerechten van de verschillende Thaise keukens komen aanleren, naast een aantal typische Europese gerechten. Met de houtvuren en het materiaal dat ze nu hebben is dat onmogelijk.

Daarom engageren we ons om 7000 euro bij elkaar te brengen voor een nieuwe keuken, de helft van het totale benodigde bedrag. De andere helft wordt gesponsord door de Canadese organisatie “Together we can change the world”.

Met de nieuwe keuken hebben de bewoonsters van Wildflower home weer een ander toekomstperspectief en de mogelijkheid om als kokkin te gaan werken of om zelfstandig een restaurantje te beginnen.