Een drukke eerste jaarhelft van 2024

Na de Kerst- en geschenkenbeurs in Schilde, waren we in november en december (net zoals in de voorbije jaren) nog op activiteiten in  Schoten, ‘s Gravenwezel, Wilrijk en Zoersel om het handwerk uit de projecten te verkopen en om te vertellen over de activiteiten die we steunen. Bedankt voor al jullie steun want ook in 2023 hebben we heel wat kunnen realiseren.

Het begin van een kalenderjaar is verschillend voor onze werking. De voorbije jaren liep een groot deel van de contacten met de projecten via email en WhatsApp. Zo kregen we geregelde updates in woord en beeld over de voortgang van de verschillende initiatieven en recente realisaties. Maar dat is niet hetzelfde als plaatsbezoeken en in januari zijn Frans en Annita in de verschillende projecten geweest. Eindelijk tijd om met iedere projectverantwoordelijke urenlang bij te praten, niet enkel over de realisaties en de al doorgevoerde veranderingen, maar ook over de planning en de ideeën voor de toekomst. Zo was het niet enkel de voortang zien, maar ook horen, ruiken, voelen en proeven. 

De verschillende projecten weten dat wij als VZW een transitie doormaken, waarin we de verkoop van handwerk afbouwen. Maar ze weten ook dat we hen niet in de steek laten. Onze VZW blijft bestaan en blijft actief!

Op een andere manier, met meer aandacht voor projectdossiers waarin steun gevraagd wordt voor het opzetten van initiatieven die daarna zelfstandig verder kunnen bestaan of zelfs groeien. 

Bij de drie projecten die in de natuur liggen, ligt de focus op het uitbreiden van de groentetuinen en op productie voor de lokale markten. Voor de centra in Bangkok en Pattaya is dit geen optie omdat ze midden in de stad liggen.

Alle projecten hebben de voorbije jaren ingezet op het versterken van contacten met lokale overheden, die hun werk appreciëren en ondersteunen. Voorbeelden zijn hulp bij juridisch advies, of door het sturen van maatschappelijke assistenten of het inzetten van gemeentelijke machines voor het egaliseren van een terrein.

Ze hebben allemaal ook hun lokale netwerk verdiept en verbreed. Op die manier sluiten noden en aanbod nog beter op elkaar aan, en kan prioriteit gegeven worden aan die initiativen die het meest nodig zijn.

Daarnaast worden alle bestellingen voorbereid, want zelfs als we handwerkverkopen afbouwen hebben we nog dingen nodig om een aantrekkelijk aanbod te voorzien op onze activiteiten.

En alle informatie meegebracht uit de bezoeken aan de verschillende centra wordt in projecten gegoten, zoadat we tijding subsidiedossiers kunnen samenstellen. Net zoals we al heel wat jaren op trouwe sympathisanten kunnen rekenen, zijn we ook dankbaar voor de jarenlange samenwerking met projectfinanciers (waaronder de Gemeentelijke Raden voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)* van de gemeenten Brecht, Schilde en Schoten). En we delen jullie graag wat we gezien en gehoord hebben in specifieke updates voor ieder project.

(*) al hebben sommigen nu een andere naam

Dit bericht heeft één reactie

  1. Staf Ghysebrechts

    Knappe foto’s van jullie reis en bedankt voor het overzicht in de Nieuwsbrief.
    Staf Ghysebrechts

Geef een reactie