Met de hulp van de gemeente Schoten

Het centrum in Nong Kai is al langer overgeschakeld op groenteteelt. Dit gedeeltelijk voor hun eigen wegrestaurant, maar ook voor de voeding die ze voorzien voor de vele gasten die er workshops komen volgen.

Hun vorige project is een gevogelte kwekerij die vertrekt bij het uitbroeden van eenden en kippen eieren in een broedmachine. Ze verkopen de haantjes voor het vlees en houden de vrouwtjes voor de eieren. Meer daarover kon je al lezen in  vorige post:

Het project werd gesteund door de gemeente Schoten en is ondertussen succesvol. Dat wil niet zeggen dat alles van de eerste keer perfect was: kosten moesten beheerst worden en (vermoedelijk) wilde katten hebben een keer lelijk huis gehouden bij de kuikens. Maar door lessen te trekken is de activiteit nu zelfbedruipend.

Hun project dit jaar, de paddenstoelenkwekerij, is al ver gevorderd. Ooit kweekten ze paddenstoelen, maar de hutten die daarvoor gebruikt werden waren onbruikbaar. Nu werken ze met degelijk gebouwde schuurtjes en met broedzakken die ze aankopen. Ondertussen blijven ze informatie uitwisselen met de andere projecten die paddenstoelen kweken. Door intelligent te plannen, kunnen ze een permanente aanvoer voorzien in plaats van geregeld grote hoeveelheden te oogsten die moeilijk verkoopbaar zijn en andere periodes geen oogst te hebben en te wachten.

Ook dit initiatief werd ondersteund door de Gemeente Schoten.

En er staan al nieuwe projecten op stapel 😉

Ze willen graag een ondiepe vijver aanleggen voor het kweken van Azolla. Deze waterplant kan gebruikt worden als groene meststof, maar kan ook een belangrijk deel worden van het voedsel voor de eenden (die ze naast kippen kweken). Het kan ook gemengd worden onder kippen- of varkensvoer.

Er is alleen veel zonlicht nodig voor deze kweek, maar daaraan is er geen gebrek. 

Geef een reactie