De activiteiten in het centrum in Nong Khai

De activiteiten in het centrum in Nong Khai zijn de voorbije jaren grondig geëvolueerd. De voorbije jaren een hele reeks nieuwe activiteiten opgezet. Deze nieuwe richting volgde op de sluiting van de pottenbakkerij en het Regina center naaiatelier. De weverij die er vroeger was was niet meer concurentieel met machinale weverijen. Op één na zijn alle weefgetouwen verkocht, en het laatste wordt niet meer commercieel ingezet maar enkel om demonstraties te geven. Het naaiatelier was eerst overgedragen aan een groep vrouwen die het zelf beheerden, maar de activiteiten staan op een redelijk laag peil. Bijvoorbeeld de kaarten uit onze kerstkaartenactie worden door deze groep gemaakt.

Naast de zusters heeft het centrum momenteel 8 personeelsleden. 

Het wegrestaurant was één van de eerste nieuwe activiteiten en wordt verpacht aan een vier  vrouwen die volledig voor het runnen ervan instaan: uiteraard maaltijden bereiden, maar bv. ook aankopen doen en de boekhouding bijhouden.
Het restaurant draait nog niet terug op het niveau van voor Corona, gedeeltelijk omdat er in de straat een 10 tal kleine huiseetstalletjes zijn bijgekomen. Doordat veel mensen hun job verloren hebben beginnen ze zelf ook voor hun huis met de verkoop van eten. In samenspraak met de lokale school verkoopt het restaurant nu  tussen 7 en 8 uur, dus nog voor schooltijd, lunchboxen met veel groenten aan de democratische prijs (omgerekend ongeveer een halve euro).

Voor het grote serre achter het restaurant is er een koppel aangeworven om opnieuw voor aanplanting en onderhoud te zorgen. De gescheurde watertank, nodig voor de bevloeiing hebben we al laten vervangen. De biogroenten die her gekweekt worden, worden verkocht aan het wegrestaurant.

De ruimtes van de weverij krijgen een nieuwe invulling voor een bottelarij van bronwater. De bron op het terrein van het centrum wordt al meer dan 40 jaar gebruikt om van te drinken en heeft ook de nodige certificaten hiervoor. Om het water ook gebotteld te mogen verkopen zijn echter nog bijkomende certificaten nodig. Een deel van de installaties zijn al geïnstalleerd. De flesjes kunnen dan verkocht worden in het wegrestaurant en aan de straat. Er is in de regio een goed uitgewerkt recyclagesysteem en ieder dorp heeft zijn inzamelpunt. Het betaalde statiegeld komt op een dorpsrekening en dient als een soort verzekering zodat bij een overlijden de familie een premie als tussenkomst voor de begrafeniskosten ontvangt.

De meeste activiteit speelt zich af op een stuk land dat ongeveer 7 km van het centrum ligt. Vroeger was dit de locatie van het naaiatelier, de pottenbakkerij en de plaats waar de mensen uit de aangesloten 50 dorpen maandelijks bijeenkwamen voor workshops. 

De lokalen op het terrein worden gebruikt voor seminaries en workshops en als slaapplaats voor de deelnemers. Vermits de gebouwen meer dan 30 jaar oud zijn is er dringend renovatie nodig. Twee nieuwe sanitaire blokken zijn al voorzien, maar de slaapruimten moeten dringend aangepast worden (waaronder een nieuwe dak, nieuwe ramen, verlichting, airco en schilderen). Ook in de seminarieruimten zijn aanpassingen nodig en is het meubilair aan vervanging toe. Een eerste groot project is de renovatie van de keuken. Tussen de seminariegebouwen willen ze ook een sportzone aanleggen, met o.a. een volleybal- en basketbalveld  en enkele stenen pingpongtafels en een klauterparcours.

Er is stuk land met een oppervlakte van 6.4 ha voor landbouwactiviteiten. Twee enorm grote groentenserres leveren verschillende biogewassen die op de markt goede prijzen opleveren. Door de overkappingen met witte nylon kan men in deze serres spitskool, slasoorten, en broccoli telen naast de lokale soorten bladgroenten. De gemeente heeft 2 grote bedden zaaiklaar gemaakt voor het aanplanten van rijst. De fruitbomen op het terrein zijn aan vervanging toe: de meeste bomen staan er 50 jaar en brengen weinig vruchten voort.

Een kleine kudde buffels wordt gehouden voor de mest en de mannetjes worden verkocht voor de slacht.

Niet elk gestart project brengt direct geld op. De aankoop van een broedmachine om zelf kippen en eenden eieren uit te broeden en de jonge kuikens dan te laten uitgroeien tot ze klaar zijn voor de verkoop draait break-even. Een eerste tegenslag was het verlies van de eerste serie kuikens doordat de ren niet voorzien was op wilde katten. Een ander slecht ingeschatte kostenpost is de aankoop van het speciale kuikenmeel. Het project is even on hold gezet tot ze zelf “azola” kunnen kweken, een wier dat ideaal is als kuikenvoer.  De oude koeienstal is afgebroken maar de cementen ruimten kunnen omgevormd worden tot kweekbakken voor azola. Voorlopig hebben ze een inheemse hennensoort: magere dieren op hoge poten maar dieren die zelf goed broeden en hen voorzien van eieren en vlees.
meer over het kippenproject kon je lezen in onze posts uit 2023

Het project dat de grootste inkomsten genereert is de kweek van paddenstoelen. Er staan al 4 kweekhuizen en een vijfde is in aanbouw. Er is plaats voor 16000 cubes of broedzakken, waarvan meer dan de helft voor oesterzwammen. Er wordt 5 keer per dag geoogst en wanneer de zwammen op hun hoogtepunt zijn, levert dit tot 125 kg per dag op. Wanneer de dagoogst daalt naar 25 kg worden de broedzakken geënt met de sporen van de  strozwam die ook nog eens twee oogsten levert. Uiteindelijk gaat de inhoud van de broedzakken naar de composthoop en worden er nieuwe geplaatst.

De broedzakken worden in het project zelf gemaakt en enkel de sporen en grondstoffen voor het boredmengsel worden aangekocht. Door de broedzakken zelf te maken sparen ze enorm veel geld uit en ze kunnen met een eigen uitgedacht systeem tegelijktijd 5000 broedzakken steriliseren. Het aanmaken van de broedzakken wordt aangeleerd aan groepen studenten van de landbouwschool en in workshops aan mensen die zelf willen starten met de kweek ervan. Een goede bijverdienste voor een gezin is een kweekhuis met daarin tot 500 broedzakken.

Vermits ze zelf geen mensen hebben die op de markten kunnen verkopen, komen er iedere dag vrouwen die een aantal kg kopen om door te verkopen. Zij betalen ongeveer 2 euro per kilogram en kunnen deze voor bijna 3 euro per kilogram verkopen. Paddenstoelen zijn voor de meeste gezinnen de ideale vleesvervanger: goedkoper en vol eiwitten. Vermits er op elk uur van de dag marktjes zijn is de volledige dagopbrengst iedere dag verkocht.  

Maken en steriliseren van broedzakken

Aanbrengen van de sporen

Plaatsen van de broedzakken in de hutten

Oogsten en klaarmaken voor verkoop

Landbouwgroepen aanleren om zelf broedzakken te maken

Het maken en steriliseren van broedzakken

Het aanbrengen van de sporen

Plaatsen van de broedzakken in de hutten

Oogsten en klaarmaken voor verkoop

Technieken om broedzakken te maken en paddenstoelen te kweken aanleren aan landbouwgroepen en studenten

Geef een reactie