Wildflower Home kan na 10 jaar ongelooflijke resultaten voorleggen

Op de keiharde stenige grond met uitgedroogde bananenbomen zie je nu een bloeiende groentetuin, 3 serres waarbij in een geëxperimenteerd wordt met hydrocultuur, 2 hutten voor paddenstoelenkweek, een visvijver, een grote kippenren en de schaduw van mango en bananenbommen. De nieuwe muur geeft het terrein een verzorgde aanblik.

Op het platte dak naast het bureel en het huiswinkeltje  is een 4de serre waar de hydrocultuur op punt gezet is. Morning glory heeft 21 dagen nodig van zaadje tot volwassen gebruiksklare plant. Er wordt dagelijks geoogst en de teelten worden afgewisseld met slasoorten. Tijdens de maand april, meestal de warmste in Chiang Mai, lopen te de temperaturen op tot of zelfs boven de 40°C. Dan is er geen oogst mogelijk.

Doordat het regenseizoen de laatste jaren intenser is, is wateroverlast een weerkerend probleem. Alle water vloeit dan samen in de groententuin waardoor deze in de modder terecht komen en de plassen wemelen van de insecten. Net als overal ter wereld vinden de kinderen spelen in de plassen leuk, maar de muggen kunnen dengue overbrengen: een ziekte waarvoor geen vaccin of medicatie bestaat. 

Omdat het water afleiden naar de vijver geen oplossing is – deze heeft al een heel hoog niveau tijdens het regenseizoen en nu al kans op overstromen – is gespecialiseerde hulp nodig voor een professioneel irrigatiesysteem. Zr. Anurak is op zoek naar de juiste experts.  

Er verblijven minder vrouwen en kinderen in het centrum en de focus van de activiteiten ligt meer op het bezoek aan dorpen in de wijde omgeving. Daar ligt de focus op een mentaliteitsverandering zodat vrouwen als volwaardige partners aanzien worden en niet als een werktuig.

Vrouwen kunnen voor een specifieke opleiding naar het centrum komen om bij te scholen, hun jonge kinderen kunnen terecht in het Montesori kleuterschooltje en de grotere kinderen in de lagere school van het dorp. Het blijf nog altijd moeilijk om mensen te overtuigen hun kleuters naar school te laten gaan. Het is meer gebruikelijk om de grotere meisjes de zorg over kleine broers en zussen te geven waardoor niemand school loopt. Die mentaliteit doorbreken kan enkel door in gesprek te gaan met dorpsoversten en de ganse gemeenschap. Een manier om ervoor te zorgen dat er tijd genomen wordt om te luisteren en afspraken te maken is eten: tijdens een bezoek wordt voldoende eten mee genomen wordt voor een dorpsmaaltijd.  

Momenteel verblijven er 8 vrouwen en 14 kinderen in het centrum die samen met de vaste medewerkers de verschillende taken uitvoeren en in de namiddag lessen en workshops volgen. Van de vroegere residenten zijn er 7 vrouwen die overdag vast werken in het centrum: een kokkin, een vrouw met een handicap die zorgt voor naai- en verstelwerk en strijk, een verantwoordelijke voor de kippen en één voor de paddenstoelen, 2 vroiuwen voor de administratie, één iemand  voor de winkel, en een vaste chauffeur.

Een korte rit van het centrum vandaan is een hangar neergezet die als overdekte markt dienst doet. Het centrum huurt hier een kleine oppervlakte heeft dit afgewerkt tot een mooie hoekwinkel waar ze eigen groenten, eieren, honing, shampoo en  afwasmiddel. Indien er overschotten zijn verkopen ze hier ook verse vis en kip. Daarnaast verkopen ze sausen en noedels die ze aankopen bij een groothandel en met minimale winst doorverkopen, tweedehandskleding en speelgoed dat ze via donaties ontvangen.

Vooral in de namiddag en ’s avonds draait de winkel goed. De groenten, paddenstoelen en eieren worden ook verkocht op 4 markten in de omgeving.

In Chiang Mai lopen er verschillende projecten om de jonge bevolking uit de bergen werk in eigen streek te geven. Door sensibilisatie is de overheid erin geslaagd om deze mensen te laten overschakelen op het telen van koffie en cacao. Dit zijn cash crops die voor inkomen zorgen en op die manier wordt er niet meer ontbost. Helaas lag de nadruk oorspronkelijk enkel op de gewasteelt en niet op de verwerking en het vermarkten van de opbrengst. Ruwe koffiebonen brengen amper iets op wanneer geteeld op kleine schaal. Daarom werken de zusters uit het centrum nu samen met andere organisaties die via crowd funding een reeks loodsen gebouwd hebben waarin de koffiebonenen gedroogd, gebrand, verpakt en getransporteerd worden. Daarnaast is er ruim aandacht voor allerhande opleidingen voor jongeren over de verschillende stappen in he proces van boom tot koffiekop. Wildflower Home neemt zelf ook deel met hun “Good Sheperd label” koffie en cacaoproducten. 

In dezelfde samenwerking wordt ook water gebotteld uit 2 bronnen, wat voor bijkomende werkgelegenheid zorgt voor jonge mensen. 

Geef een reactie