"Leerkracht Engels" zijn wordt breed ingevuld door Zr. Pyachat

Zuster Pyachat  spreken via WhatsApp is niet altijd makkelijk: niet enkel is het tijdsverschil met België maar zij is overdag druk bezig in het centrum en gaat ‘s avonds de straat op in Pattaya naar buurten waar veel prostitutie plaatsvindt om (veelal) vrouwen op de hoogte te rengen van het bestaan van het centrum. En dat gaat veel beter in een jeans en een geklerud blousje. 

Ze kwam al meermaals op het politiebureel terecht door haar werk. Om haar familie niet ongerust te maken verteld ze hen dat ze leerkracht Engels is in het centrum. En dat is niet helemaal gelogen (want Engels is één van de opleidingen die vrouwen kunnen volgen in het centrum en ze spreekt het zelf beter dan de gemiddelde Thai).

Het was dus goed dat Frans en Annita in januari een halve dag ter plaatse door haar op de hoogte gebracht werden van de werking van het project. Iedere dag bezoeken tussen de 300 en 400 vrouwen het centrum, meestal voor advies of begeleiding. Het publiek dat gebruikt maakt van hun diensten is erg verandert: voor corona waren het vooral  arme, ongeschoolde vrouwen met prostitutie als inkomstenbron. Nu zijn het veelal vrouwen die wel gestudeerd hebben maar tijdens corona hun job verloren in winkels of aan de balie van hotels. De heropleving in de regio Pattaya gebeurt heel traag waardoor deze vrouwen dus al 4 jaar zonder inkomen zitten en geen andere uitweg zien dan het werk in de bars.

Om deze vrouwen te begeleiden is een totaal andere aanpak nodig: ze zijn verbitterd en vinden het moeilijk om weer van onderaan de ladder te beginnen. De cursussen haartooi, Thai massage, ICT, en taallessen Engels, Frans en Duits worden druk bezocht.  

Naast vrijwilligers voor de verschillende cursussen in het centrum, komen er elke maand juristen vrijwillig vrouwen helpen bij het oplossen van problemen. Door de lokale overheid zijn er twee maatschappelijke assistenten voorzien die als als beroepskracht de begeleiding doen samen met zuster Pyachat.

De voorbije jaren heeft het centrum meermaals bezoek gekregen van allerlei overheidsinstanties waardoor het over een groter netwerk beschikt. Zuster Pyachat  hoopt op erkenning als opleidings- en begeleidingscentrum, en een gedeeltelijke financiële ondersteuning door de overheid van de werking maar die molen maalt ontzettend traag. Ze krijgen nu wel al financiële steun bij de organisatie van de events rond “Stop Human trafficing” (stop mensenhandel).

Het centrum heeft zelf weinig inkomsten: in tegenstelling tot de andere projecten wordt hier bijvoorbeld weinig tot geen handwerk gemaakt. Ze kunnen geen plan voorleggen om zelfbedruipend te worden. De steun via GROS Schilde, de geementelijke raad voor ontwikkelingssamenwerkingen, heeft in het verleden al gezorgd voor de uitbouw van een winkeltje op het terrein. Dat is “winstgevend”. De eerste druk van de massagecursussen werd ook via GROS betaald. Met de inkomsten uit die verkoop kon er telkens een nieuwe oplage voorzien worden, en genereert dit inkomsten. Naast lesmateriaal en hygiëneproducten verkopen ze in het winkeltje ook tweedehandskleding

Er is ook behoefte aan een cursusboek Engels om de drempel voor vrijwilligers voor deze lessen te verlagen en om meer structuur in de lessen te brengen. De focus ligt ook in de taalklassen op vrouwen weerbaar maken en leren “nee” zeggen en bv. het verschill kennen tussen I want, I will (en I won’t), I would, I shall en I should. In het algemeen blijft het vooral voor meer specifieke ICT opleidingen moeilijer om vrijwilligers te vinden. 

Het centrum kan voorzien in de dagdagelijkse kosten, al blijft elektriciteit een zware  kostenpost, zelfs na de vernieuwing waarbij er overal LED licht is. Verder betalen ze de lonen van 5 vaste leerkrachten (voor ICT, haartooi, massage, Thaise lessen en cultuur, juwelen en nail painting) en van de kokkin.

De vrouwen die naar het centrum komen betalen een kleine bijdrage voor de warme maaltijd en gevolgde cursussen. Omdat het inkomen van de vrouwen heel sterk schommelt moet de bijdrage bijna per persoon bekeken worden.

De overheid in Pattaya doet er alles aan om het imago van “prostitutiehoofdstad” kwijt te geraken. Er wordt veel geïnvesteerd in een KMO zone en in het aantrekken van bedrijven. De plannen om een duidelijk afgebakende “rode zone” te maken mislukken steeds. Rond het centrum zijn er nu veelal goedkope hotelletjes en appartementen die voor enkele weken kunnen gehuurd worden. Vrouwen worden meestal geboekt voor een korte periode en de overheid heeft weinig of geen vat op het fenomeen.

Doordat het centrum geen handwerk heeft, gaat de opbrengst van ons cafetaria tijdens de Kerst- en geschenkenbeurs in Schilde al jaren naar het Fountain of Life project in Pattaya. Ook in 2023 was dit een groot succes, duidelijk geholpen door de kookkunsten van Chon, Alex en Eve.

Met de hulp van die opbrengst kon het centrum een tweedehandsauto aanschaffen.  Net zoals elders in Thailand, kan het centrum in Pattaya voeding ophalen bij de 7Eleven winkels: bijna vervallen producten mogen gratis afgehaald worden om te verdelen onder de vrouwen. Het centrum maakt een ronde langs meerdere vestigingen en heeft zo dagelijks een vrij groot aantal producten. Nu dit met de auto kan in plaats van een bromfiets kunnen ook bedferfelijke waren snel in de koeling gelegd worden.

Om de transportkosten te dekken wordt een kleine bijdrage gevraagd aan wie het zich die dag kan veroorloven van ongeveer EUR 2,5 voor 5 producten, een fractie van de winkelprijs. Al de rest wordt gratis uitgedeeld. 

Geef een reactie