Wildflower Home

Chiang Mai is de tweede grootste stad van Thailand, gelegen tussen bergen waar kleine verspreide dorpen liggen die bewoond worden door etnische bergstammen. Veel werkgelegenheid is er niet, mannen laten zich dikwijls inpalmen door drugbendes waar ze koerier werk voor doen en dan in de gevangenis belanden. Vooral meisjes hebben er weinig tot geen kans om naar school te gaan.

Moeders trachten te overleven, zwoegen op rotsachtige landbouwgronden, hebben schrale oogsten, verwaarlozen zichzelf en hun kinderen en komen nooit uit de armoedespiraal.

In 2005 begon een Amerikaans echtpaar met een opvanghuis voor zwangere meisjes die door hun familie verstoten werden. In 2013 keerden ze terug naar Amerika en vroegen de Good Sheperd Sisters om het tehuis over te nemen.

Het Wildflower Home biedt veilig onderdak, onderwijs, toegang tot gezondheidszorg en juridische bijstand aan  jonge alleenstaande moeders die zwanger zijn en nog  jonge kinderen hebben. Het biedt ook onderdak aan vrouwen die steun zoeken omdat ze wegvluchten van huiselijk geweld, uitbuiting en misbruik.

We konden dit project van nabij opvolgen vanaf de eerste dag en meemaken hoe het groeide in de voorbije jaren. Bij de overname waren er hutjes voor de vrouwen waar 3 of 4 moeders met kinderen in leefden.

Er waren kippen en varkens, de visvijver stond bijna droog en de tuin was één stenen woestijn. Nu staat er een prachtig nieuw huis waar 24 moeders met kinderen kunnen verblijven met voldoende privacy. De stenen woestijn is een bloeiende fruit- en groententuin geworden. In 2 serres worden delicate groenten geteeld. Er zijn 2 paddenstoelen huizen. De visvijver levert weer vis, de kippen- en varkenshokken zijn vergroot en gemoderniseerd. Iedereen leert volgens de regels composteren.

Al de vrouwen die in het centrum verblijven werken er in de stallen of in de tuin. Ze leren hoe je volledig biologisch kunt groenten kweken, verwerken en verkopen op de markt.  Daarnaast volgen ze ook lessen Thai en Engels, basis wetgeving, hygiëne, seksuele voorlichting, kinderverzorging, tekenen en dansen. Er zijn  praktische workshops (naaiatelier, kaartjes maken , papierverwerken tot gebruiksvoorwerpen, juwelen maken, honing slingeren, shampoo en afwasmiddel maken, nieuwe recepten en kooktechnieken…..) waar ze hun eigen talenten in ontdekken.

Voor de kinderen werd een mooi dagverblijf gebouwd waar ze via de Montessorimethode hun eerste onderricht krijgen.

Het is de bedoeling dat vrouwen na drie jaar het centrum kunnen verlaten, een beroep kunnen uitoefenen of een eigen landbouwbedrijfje opzetten.

Dat ze met opgeheven hoofd terug naar hun dorp kunnen gaan en de opgedane kennis daar delen met de andere vrouwen.

Dat ze vooral voorleven hoe de band moeder kind moet zijn.​​

Nieuws over Wildflower Home in Chiang Mai

Enkele sfeerbeelden van vroeger en nu