Projecten Nong Khai

In Nong Khai, in de arme Isaan provincie in het noordoosten van Thailand, werd een tweede project gestart. In 1980 kende de streek een toestroom van Laotiaanse vluchtelingen. Zuster Pranee leefde er samen met de dorpelingen om hun noden te leren kennen.

In 1982 bouwden de dorpelingen een bamboe gebouw waar vrouwen cursussen konden volgen om zo te leren wat extra inkomsten te genereren. Het weven werd aangemoedigd in een 10-tal dorpen. Men begon de stoffen ook te verwerken en op de markten te verkopen. In 1984 werd het Regina center opgericht samen met drie vrouwenhulpcentra in verschillende andere dorpen.

Meer dan 1 500 vrouwen kregen er een opleiding en konden in verschillende naaiateliers werk vinden.

In 1983 werden kinderopvangcentra opgericht in twee dorpen. Dit aantal groeide snel tot zes en kleuteronderwijs werd gegeven aan honderden kinderen per jaar tot het begin van de jaren 90, toen de regering kleuterscholen in het gebied opende. Het lunchprogramma voorkwam ondervoeding en moeders kregen lessen  over  gezonde, evenwichtige  voeding  en  bewaarmethoden

Nadat de kinderdagverblijven waren gesloten, werd de sponsoring van de kinderen voortgezet waardoor elk jaar 500 – 800 kinderen kunnen schoollopen, waarvan ongeveer 200 in het hoger onderwijs.

 Andere ambachtelijke productieprojecten werden gestart – Isan Pottery en Hands of Hope. Nog eens 600 vrouwen en mannen en jongeren hebben via deze projecten training en werkgelegenheid gekregen.

De pottenbakkerij werd na 20 jaar gesloten omdat er geen voldoende afzetmarkt meer gevonden werd.

Onder het label ‘Isan Weaving’ wordt handgeweven materiaal geproduceerd op eenvoudige weefgetouwen, waardoor de traditionele ontwerpen levend blijven. De vrouwen hebben kansen om voor hun gezin te zorgen en hun eigen opleiding voort te zetten. Anderen, die voor jonge kinderen zorgen, krijgen thuis werk te doen. De verkoop van de afgewerkte artikelen vindt lokaal en in het buitenland plaats. De bij het project betrokken vrouwen zijn opgeleid om verantwoordelijkheid te nemen voor het management op alle gebieden die verband houden met ambachtelijke productie, besluitvorming, boekhouding, facturering, kwaliteitscontrole, verpakking, salarissen en toezicht.

We helpen gezinnen  om op hun land te blijven. Het gebrek aan water gedurende 6 maanden per jaar, vereist graven van putten, vijvers en het installeren van irrigatiesystemen. Dankzij sponsoring en de arbeid van de lokale bevolking worden deze werken  uitgevoerd.

Om de behoeften van landbouwgemeenschappen verder aan te pakken, werd een landbouwproject gestart.

Koeienbanken werden opgericht in de dorpen, training in veeteelt en tuinbouw werd gegeven aan ruim 5 000 boeren uit meer dan 40 dorpen, met verdere projectimplementatie en follow-up en microkredietsteun.

In 2008 opent de “Garden of Friendship” waar teruggekeerde dorpelingen met HIV worden opgevangen. Het atelier “Hands of hope” geeft hen aangepast werk, ze maken kaartjes en papieren siervoorwerpen.

Nieuws over de projecten in Nong Khai

Ons grote project 2024

De keuken en eetzaal in het centrum in Nong Khai Misschien herinnert u zich nog wel dat we enkele jaren geleden een groot keukenproject hadden in het centrum in Chiang

Lees verder »

Enkele sfeerbeelden van vroeger en nu